Gratiskryssord.no

Advertisements:

Kryssordets historie

Foto: https://www.flickr.com/photos/comedynose/

Kryssord er kanskje den mest populære og utbredte ordleken i verden, men har likevel en kort historie. Kryssord dukket for første gang opp i England i det 19. århundre. De ble da trykt lærebøker for barn og diverse tidsskrifter. Det sies at den første oppgaven ble laget i Italia av Giuseppe Airoldi 14. september 1890.

Men det var i USA at denne leken utviklet seg til slik vi kjenner det i dag; et tidfordriv for voksne. Denne formen for kryssord ble for første gang laget av journalist Arthur Wynne fra Liverpool og publisert 21 desember 1913 i avisen «the New York World». Wynnes kryssord (se egen side) skilte seg fra dagens kryssord ved at det var diamantformet og ikke inneholdt svarte firkanter. I løpet av 1920-tallet hadde andre aviser plukket opp det nyoppdagede tidsfordrivet og innen et tiår fantes det i nesten alle amerikanske aviser. Det var i denne perioden kryssord utviklet den kjente formen. Ti år etter sin inntoget i statene krysset det Atlanteren og erobret Europa.

Kryssord har i etterkant av dette utviklet seg til mange forskjellige varianter. De fleste skandinaviske kryssord er av typen «CIS» («Clues In Squares») kryssord. Altså med nøkkelordet inne i rutene. Disse er også vanlig i Finland og Tyskland. I USA og Storbritannia, er de fleste kryssord med nøkkelordet utenfor diagrammet. Ofte kjent som kryptiske kryssord. Kodekryssord, Kombikryssord og utfyllingskryssord er andre former for kryssord.

Kilde: Wikipedia.com og Wikipedia.no